“Noem iets en hij had het”

Gistermiddag op 77 jarige leeftijd heeft Youp van ’t Hek zijn laatste adem uitgeblazen.. Hij lag 2 weken geleden nog op het door hem zo geliefde podium. Vanuit zijn ziektebed gaf hij zijn laatste cabaretoptreden, het was een emotionele avond waarin hij sprak over de dood en de slechte gezondheidszorg in Nederland. Niemand in Nederland heeft ooit zo veel succes gehad in de cabaret wereld als Youp.

Youp van ‘t Hek wordt begraven in Naarden waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht. Op de begrafenis wordt door zijn vrouw een aangepaste versie van zijn liefdesgedicht voorgedragen. “Youp was een fantastische echtgenoot ik kan nog niet geloven dat hij er niet meer is” zegt een emotionele Debby Peters. Freek de jonge die de laatste twintig jaar een steeds betere band met Youp kreeg zal zijn alom bekende nummer “Leven na de dood” zingen op de uitvaart van Youp. Youp wordt begraven in besloten kring.

Youp is altijd bezig gebleven met zijn Cabaret voorstellingen maar de laatste jaren nam hij steeds een grotere rol in tegen het gevecht tegen de slechte gezondheidszorg in Nederland. Door de enorme vergrijzing moeten steeds meer behandelingen zelf betaald worden, Youp vocht hier tegen en met gepaste successen. Zo is er in2024 besloten dat een groot deel van de medicijnen toch weer vergoed zouden gaan worden. Toen Youp zelf in 2025 te horen kreeg dat hij longkanker had begon hij een nog fellere strijd. De kalende premier Geert Wilders kreeg het vooral zwaar te verduren in Youp zijn verhalen en shows. Volgens een groot deel van de bevolking was Youp één van de grootste redenen dat Wilders vrijwel geen stemmen meer kreeg.

Youp begon bij de cabaretgroep NAR waar zijn vrouw ook in zat. Na succes met NAR ging hij solo en groeide zijn populariteit steeds verder. Vooral door zijn Oudejaarsconferences kreeg hij een steeds grote fanclub.

Youp is geboren in Naarden waar hij met moeite de MAVO wist af te maken. School lag hem niet echt hij stond liever op het podium. Youp die eigenlijk Joep heet komt uit een groot gezin. Hij was de jongste van zeven kinderen. Youp dankt zijn naam aan een vriendin die een T-shirt waarop te lezen was “we help you” veranderden in “we help youp”. Hierna was Joep voor altijd Youp

Youp zal nooit vergeten worden zijn shows blijven populair net als zijn liedjes. Zoals zijn huidige nummer één hit “kanker is niet fijn”.

Jos Vinke

Vuile vieze tering eikel
Gore kankerboer, smakeloze lichtekooi
krijg een SOA van een hoer
Dikke incontinente klootzak, afgepijpte del
gerimpelde aubergine met galbulten,
ik gun je een gezwel

Zuigzeug, vuile hoerenloper,
Met je lul van een mug,
Gore bitch, vieze homo,
Kom toch bij me terug.