Geen “hondelullen met een fluitje”meer?

Vele voetballers kunnen hun hart ophalen nooit meer zullen ze hoeven te discussiëren met de scheidsrechters. Vanaf vandaag zijn die in het Nederlands voetbal niet meer te vinden. Zij zullen vervangen worden door technische hoogstandjes.

Geen scheidrechters meer op het veld een hele verandering. Camera’s zullen tegenwoordig alles registreren en de computer zal op basis van die gegevens een beslissing nemen. Buitenspel is tegenwoordig dus ook altijd echt buitenspel. De laatste jaren is dit systeem al veel getest bij amateurclubs en eindelijk is het zo ver dat het bij het professioneel voetbal ook wordt toegepast.

Ondanks dat het een perfect systeem zou zijn zijn er ook vele kritiekgeluiden te horen. Het zou het voetbal verpesten, fouten van de scheidsrechter horen er bij. “Voetbal is een sport geen wetenschap” zegt Mike de Boer die jarenlang het fluitje in zijn handen heeft gehad. “Scheidsrechters horen bij het voetbal, ik vind het dan ook belachelijk dat zelfs wij vervangen zijn. Wat is het volgende? Robots in plaats van daadwerkelijke spelers?”

Het systeem werkt met zeer geavanceerde videobeelden waarmee constant berekeningen worden gemaakt. De bal en alle lijnen in het veld zitten vol met sensoren, daardoor wordt alles precies uitgerekend en kunnen er geen fouten meer worden gemaakt.

De spelers en coaches van nu zijn vooral afwachtend het systeem kent natuurlijk voor- en nadelen. Helemaal verdwijnen zullen de scheidsrechters niet, zij blijven bij de televisieschermen kijken om te controleren of het systeem geen storingen vertoont en fouten gaat maken. “Er is natuurlijk wel enigszins wat omscholing nodig geweest om de scheidsrechters helemaal up to date te krijgen maar daar plukken we nu de vruchten van” zegt Marco van Basten hoofd van de KNVB. “We geloven er nu echt in dat we een foutloos systeem hebben neergezet en we kunnen niet wachten tot we het echt in werking gaan zien in de eredivisie”. Mike de Boer heeft gekozen om niet als monitor scheidsrechter te gaan werken. “Als ik niet meer op het veld mag staan hoeft het van mij niet meer.”

Misschien horen we straks wel spreekkoren over “trojan horses” in plaats van over “hondelullen” De toekomst zal het uitwijzen.

Jos Vinke